Je bekijkt nu Hoe het ooit begon 20 jaar geleden….

Hoe het ooit begon 20 jaar geleden….

Hoe het begon…

Familie in Canada                                                                                                                                                                                                                                                                           

Al vanaf mijn 16e ga ik zelf regelmatig naar Ontario in Canada, waar mijn naaste familie woont. De 2 broers van mijn vader zijn in de jaren 60 geëmigreerd naar Ontario en inmiddels is de familie daar behoorlijk uitgebreid met tantes, neven, nichtjes en nog veel meer…. Zowel mijn vader en zijn 2 broers zijn inmiddels overleden, maar mijn tantes leven nog en ik heb totaal 3 neven met hun vrouwen en kinderen en alle andere aanhang. Mijn familie woont grotendeels in de buurt van de Niagara watervallen maar inmiddels ook in Midland, Kitchener en Hamilton, het is een hele toer om ze elke keer allemaal te kunnen bezoeken maar we doen het graag. In Canada is het heel normaal om grote afstanden te rijden en het is daar ook helemaal niet gek om 1,5u te rijden voor bijvoorbeeld een leuk restaurantje of een leuke winkel.

Foto uit 1994 samen met mijn tante Chris bij de Niagara watervallen in Canada

 

Six Nations of the Grand River reservaat

Wanneer ik mijn jonge jaren bij mijn familie verbleef probeerde mijn ooms en tantes altijd leuke dingen met mij te gaan doen en 1 van die dingen was altijd dat we naar het indianen reservaat gingen. Mijn tante Chris nam mij graag mee naar het Six Nations reservaat in Ohsweken maar mijn ome Jan vond dat meestal nooit zo prettig want we kwamen dan wel op “hun” land en hij vertrouwde het nooit helemaal maar ik kan je vertellen dat er echt nog nooit wat is gebeurt. We gingen dan altijd naar de Trading Post om leuke en bijzondere indianen spulletjes te kopen en meestal gingen we ook nog wat eten op het reservaat en natuurlijk tanken want dat was daar lekker goedkoop! In mijn puberjaren vond ik het vooral heel spannend en interessant om naar het reservaat te gaan maar later ging ik ook wel beseffen dat het eigenlijk helemaal niet zo ok is dat de indiaanse gemeenschap gedwongen werd op een reservaat te moeten wonen.

Trading Post op het Six Nations of the Grand River reservaat

Hoe het begon in 2002….

Omdat veel familie en vrienden in Nederland wisten dat ik regelmatig naar het Six Nations reservaat ging kreeg ik al snel lijstjes mee om mooie originele indianen items mee terug te nemen naar Nederland. Samen met mijn tante zocht ik dan leuke dingen uit en één van die laatste keren bedacht ik dat als ik wat meer zou meenemen dat ze dan in Nederland konden kiezen. Nou, dat heb ik geweten want op een verjaardag had ik wat sieraden op verzoek meegenomen en in een doosje gedaan, toen ik deze overhandigde met de mededeling dat ze kon kiezen welke ze mooi vond wilde de rest van de visite ook wel eens kijken wat voor bijzonders ik allemaal in dat doosje had zitten. Het doosje ging de woonkamer rond en ik had gelijk alles verkocht! Daarna heb ik natuurlijk gelijk mijn tante in Canada gebeld en gezegd dat we nog meer sieraden nodig hadden….en zo was het idee geboren om een winkeltje te beginnen met originele native arts & crafts.

Hoe we de naam BearClaw hebben gekregen vertel ik in een andere blog….

Geef een reactie