Stichting NANAI

De Nederlandse Stichting voor Noord-Amerikaanse Indianen NANAI bevordert politieke, culturele en sociale zelfbeschikking voor Noord-Amerikaanse indiaanse volken (dekolonisatie) en een realistische beeldvorming. De NANAI is opgericht in 1973 en werkt sindsdien met indiaanse gemeenschappen over het hele subcontinent, vraaggericht en gericht op het behoud van de indiaanse identiteit.

De stichting NANAI werd opgericht tijdens de belegering en beschieting van het indiaanse dorp Wounded Knee dat door de American Indian Movement en traditionele Oglala Lakota was overgenomen in het voorjaar van 1973. De wereld leefde mee met Wounded Knee en in Nederland kwamen Maria van Kints en anderen in actie om de indianen te ondersteunen.

Sinds 1973 heeft de NANAI informeert de NANAI het Nederlandse publiek met het magazine NANAI Notes, lezingen, publicaties en online. En ook door indiaanse vertegenwoordigers uit te nodigen naar Nederland om zelf over hun situatie te vertellen. De NANAI komt in actie om indianen te ondersteunen, onder andere tegen de aanleg van de Dakota Access oliepijpleiding door indiaans land en water. En de NANAI heeft de afgelopen jaren vele honderden projecten financieel ondersteund. De NANAI werkt met vrijwilligers en heeft een grote groep leden/donateurs.

suzanne-niewland

Voorzitter stichting NANAI

Even voorstellen…mijn naam is Suzanne Nieuwland, ik ben 47 jaar en ik woon samen met John, hond Ferry en kat Tom in Steenbergen.

Sinds 2002 ben ik eigenaar van de webshop BearClaw Native arts & crafts en hiervoor ga ik regelmatig naar reservaten en powwows in Ontario in Canada.

Al vanaf mijn 16e bezoek ik regelmatig mijn familie in Canada en mijn tante Chris nam mij toendertijd vaak mee naar een Tradingpost op het Six Nations reservaat waar ik dan uren kon rondbrengen en hele leuke dingen kocht om weer mee naar Nederland te nemen. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby en ben ik naast mijn fulltimebaan als financieel adviseur begonnen met de verkoop van originele indianen artikelen.

Door de verkoop van de originele indianen artikelen, die ik alleen aankoop rechtstreeks van de makers zelf, wil ik de indianen promoten en stimuleren hun kunst- en handwerk voort te blijven zetten. Door de vaak erbarmelijke leefomstandigheden waarin de indianen op de reservaten leven wil ik graag een proberen te helpen door hun te steunen waar nodig en wilde naast de aankoop van de producten nog meer voor ze proberen te gaan betekenen.

Begin 2016 heb ik daarom aangeboden aan de stichting Nanai om te helpen waar nodig en aangezien ik het heel leuk vind om dingen te organiseren heb ik meegeholpen met het plannen en organiseren van de Nanaidag op 16 oktober 2016. Dit was het begin van een hele leuke samenwerking en ik ben toen gevraagd om in het bestuur te komen, en nu sinds januari 2018 trotse voorzitter van de NANAI.