Sweetgrass (veenreukgras/zoetgras)

Sweetgrass/zoetgras is één van de 4 helige medicijnen van de Noord Amerikaanse indianen die worden gebruikt bij smudging ceremonies (reinigingsrituelen) om het lichaam en geest te reinigen. Het wordt beschouwd als het haar van moeder Aarde en respect wordt getoond door haar haar te vlechten. Het is ook een symbool van eenheid. Helderheid van geest en vastberadenheid.

Eén zoetgras stengel breekt gemakkelijk, maar als het aan elkaar is gevlochten, is het bijna onmogelijk om te breken. Sweetgrass/zoetgras vlechten symboliseren kracht en helpen ons de kracht van het gezin en de kracht van de gemeenschap te leren. Sweetgrass/zoetgras vlechten maakt het niet alleen sterker en gebruiksvriendelijker, maar verstrekt ook de lessen die het ons leert.

Sweetgrass/zoetgras wordt verondersteld de eerste plant te zijn die op aarde groeit, er wordt gezegd dat het het haar is van de Moeder Aarde. De historische en ceremoniele betekenis in combinatie met de geneeskrachtige waarde maken het tot een heilige plant. Wanneer het wordt gebruikt in reinigingsrituelen of gebeden heeft het een genezend effect, zuivert het gedachten, het milieu en verwijdert het slechte of negatieve energie.

 

sweetgrass